پیشرو صنعت آزما
Search
Search
Close this search box.

از مهم‌ترین دغدغه‌های مردم جهان، می‌توان به فراهم کردن هوای سرد و مطلوب در فصل گرما اشاره کرد که خوشبختانه این موضوع توسط سیستم‌های برودتی امکان‌پذیر شده است. سیستم‌های خنک‌کننده از نظر کاربرد و عملکرد انواع مختلفی دارد. هر یک از آن‌ها دارای معایب و مزایای خاص خود بوده و به نوعی نیاز کاربران را برطرف می‌کنند. برخلاف تصور برخی از افراد که فکر می‌کنند سیستم‌های خنک‌کننده هوای سرد را تولید می‌کنند، باید بگوییم که این طور نیست. در واقع این سیستم‌ها از طریق دفع هوای گرم منطقه مورد نظر، هوای آن جا را خنک و مطلوب می‌سازد. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع سیستم‌های سرمایشی و مزیت‌های آن آشنا بسازیم. با ما همراه باشید.

 

سیستم برودتی

بیشتربدانید: تفاوت خنک کننده ها و گرم کننده ها

سیستم برودتی و خنک کننده چیست؟

سیستم برودتی و خنک‌کننده یکی از تأسیسات مهم و کاربردی در زندگی افراد است. با استفاده از این تأسیسات می‌توانید دمای مورد نیاز محیط اطراف خود را تنظیم کنید و آن را ثابت نگه دارید؛ همچنین این سیستم‌ها می‌توانند از طریق فیلتر‌های خود، آلودگی‌های محیط را فیلتر کنند. تأسیسات خنک‌کننده به قدری اهمیت دارند که می‌توان ادعا کرد که زندگی بشر بدون آن‌ها تقریباً غیر ممکن خواهد بود.

محصولات مرتبط: بوبین شیر برقی

معرفی انواع سیستم برودتی

سیستم‌های خنک‌کننده که توسط برند‌ها و شرکت‌های مختلف تولید می‌شوند دارای انواع مختلفی هستند و در مواقع و شرایط خاص بکار ‌می‌روند؛ به طور کلی سیستم‌های برودتی موجود در بازار از نظر مکانیزم، به سه دسته تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

سیستم‌های برودتی تبخیری

همانطور که می‌دانید لازمه تبخیر شدن مایعات، افزایش دما و حرارت است. مقدار آبی که روی جسمی میریزد، بر اثر گرم شدن شروع به تبخیر شدن می‌کند و در نتیجه دمای جسم را کاهش می‌دهد. این روشی است که سیستم‌های برودتی برای سرد کردن محیط اطراف استفاده می‌کنند. این نوع سیستم خنک‌کننده قدیمی‌ترین نوع سیستم است و تا به امروز استفاده می‌شود.

یکی از معروف‌ترین نوع سیستم‌های برودتی تبخیری کولر‌های آبی است. روند کار این کولر‌ها به این صورت است که پوشال‌ها با آب خیس می‌شوند و سپس به دلیل دمیده شدن باد در بین آن‌ها، گرمای پوشال صرف تبخیر شدن آب شده و در نتیجه باد خنک خارج می‌گردد. از دیگر نمونه‌های جدیدتر و پیشرفته‌تر این سیستم‌های خنک‌کننده نیز می‌توان به ایرواشر، اکونوپک و زنت اشاره کرد. خود سیستم برودتی تبخیری نیز به دو دسته تقسیم می‌شود که عبارتند از:

سیستم برودتی تبخیری مستقیم

در این سیستم‌ها، آب و هوا به صورت مستقیم در معرض هم قرار می‌گیرند و در نتیجه رطوبت هوا را افزایش می‌دهند. البته این روش برای مناطق مرطوب کشور بازدهی خوبی نخواهد داشت. کولر آبی و ایرواشر در این دسته از سیستم‌ها قرار دارند.

سیستم تبخیری غیر مستقیم

در این روش ابتدا دمای هوا داخل سیستم را کاهش می‌دهند و سپس با استفاده از یک مبدل حرارتی، هوای محیط را سرد می‌کنند. در این سیستم برودتی هوای سرد و گرم با هم تماس ندارند و در نتیجه رطوبتی ایجاد نمی‌شود. البته این روش هم از کارایی و بازدهی مناسبی برخوردار نیست. از آنجایی که ظرفیت این سیستم برودتی پایین است، ممکن است در مناطق مرطوب، بازدهی آن کاهش یابد.

سیستم برودتی تراکمی

بیشتربدانید: نظارت ایمن فیلتر با گیج فشار دیفرانسیل

سیستم‌ های برودتی تراکمی

نوع دیگری از سیستم‌ها خنک‌کننده، سیستم برودتی نوع تراکمی است. این سیستم‌ها در پی کشف قانون‌های ترمودینامیک راه‌اندازی شدند. سیستم‌های تراکمی دارای یک سیال هستند که از طریق تبخیر و تقطیر آب، گرما موجود را جذب می‌کنند. گاز خنک‌کننده در این سیستم‌ها، به عنوان سیال عمل می‌کند. فشار این گاز توسط کمپرسور افزایش یافته و در نتیجه وارد کندانسور می‌شود. زمانی که سیال گرما موجود را دفع می‌کند، خود وارد شیر انبساط شده و دچار افت فشار می‌شود. در نهایت برای ورود به اپراتور آماده شده و به نقطه سیکل می‌رسد. تا زمانی که سیستم خنک‌کننده روشن باشد این مراحل به صورت یک لوپ بی‌نهایت تکرار خواهند شد.

محصولات مرتبط: شیر برقی

مزیت‌های سیستم برودتی تراکمی

  • سیال مبرد، همیشه قابل استفاده است.
  • در این روش خبری از افزایش رطوبت نیست.
  • بازدهی بسیار بالایی است
  • امکان استفاده آن برای انواع ظرفیت‌ها وجود دارد.

معایب سیستم برودتی تراکمی

  • سیستم برودتی تراکمی معمولاً با مشکل مصرف آب همراه است.
  • سیال مبرد می‌تواند به تدریج باعث تخریب لایه اوزون شود.

سیستم‌ های برودتی جذبی

اوج استفاده از سیستم برودتی جذبی از ابتدای قرن بیستم شروع شد. اما با روی کار آمدن سیستم‌های تراکمی، طرفداران آن به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرد؛ چرا که ضریب عملکرد سیستم برودتی تراکمی، 1.5 برابر بیشتر از جذبی بود. از معروف‌ترین نمونه‌های این نوع سیستم خنک‌کننده می‌توان به یخچال‌های نفتی اشاره کرد. در این سیستم‌ها برای خنک کردن محیط از منابع حرارتی استفاده می‌شود. انرژی تولید شده توسط منبع حرارت، به عنوان انرژی ورودی عمل می‌کند. روش کار سیستم برودتی جذبی به این صورت است که محلول آب و آمونیاک را به کمک ژنراتور گرم می‌کنند و در نتیجه دو ماده را از یکدیگر جدا می‌سازند. در نتیجه این اتفاق، مقداری آمونیاک با غلظت بالا و مقداری بخار آب تولید می‌شود.

بخار آمونیاک غلیظ از کندانسور عبور کرده و دما آن کاهش می‌یابد. به طوری که بخار مورد نظر تبدیل به مایع می‌شود. در مرحله بعد محلول غلیظ آمونیاک وارد مبدل حرارتی می‌شود و فشار آن کاهش می‌یابد. این اختلاف فشار باعث می‌شود که آمونیاک با دمای پایین گرما را جذب خود کند و به این ترتیب باعث خنک شدن محیط اطراف شود.

 

چیلر

بیشتربدانید: چه عواملی موجب خرابی سنسورها می ‌شود؟

چیلر

چیلر یکی دیگر از انواع سیستم‌ها برودتی است که با استفاده از سیکل تبرید جذبی یا تراکمی، گرمای مایع را می‌گیرد. به طور کلی از این مایع سرد می‌توان در تجهیزاتی همچون تهویه مطبوع، هواساز و فن کوئل استفاده کرد. سیستم خنک‌کننده چیلر در حوزه تهویه مطبوع و صنعتی استفاده می‌شود. گاز مبرد این سیستم برودتی معمولاً با سه روش زیر خنک می‌شود:

  1. آب خنک
  2. هوا خنک
  3. تبخیری خنک

محصولات مرتبط: شیرهای کنترلی

سخن آخر

سیستم‌های برودتی که سال‌ها است توسط بشر استفاده می‌شود، دارای انواع مختلفی است. وجود این سیستم‌ها در حوزه‌های مختلف ضروری است؛ به طوری که بدون آن امکان زندگی کردن وجود نخواهد داشت. آشنایی با انواع سیستم‌ها برودتی به شما کمک می‌کند تا سیستم مورد نیاز خود را به آسانی پیدا کنید و خریداری نمایید. برای خرید سیستم‌های برودتی و قطعات آن می‌توانید وارد بخش محصولات پیشرو صنعت ازما شوید و محصول مورد نیاز خود را قیمتی مناسب تهیه کنید.