پیشرو صنعت آزما
Search
Search
Close this search box.

وقتی که بحث از لوله‌کشی گاز می‌شود، مسئله ایمنی مهم‌ترین اولویت را دارد. درست است که گاز هزینه کم‌تری برای گرمایش خانه نسبت به برق دارد، اما در صورتی که در فرایند لوله‌کشی آن نکات ایمنی به خوبی رعایت نشود، خطرات جانی و مالی جبران‌ناپذیری را به همراه دارد. ما باید به موضوع ایمنی سیستم گاز ساختمان اهمیت زیادی دهیم و آگاه باشیم که یک سیستم لوله‌کشی گاز با کیفیت عالی می‌تواند تضمین کننده جان و اموالمان باشد. تا پایان با پیشرو صنعت آزما همراه باشید.

 

وسیله گرمازا

بیشتر بدانید: هشدار دهنده گاز کربن مونو اکسید چیست؟

نکات مهم درباره استفاده از وسایل گرمازا

  1. قبل از اینکه بخاری نظم را نصب کنید باید به طور کامل از سالم بودن آن اطمینان حاصل نمایید. ضمناً بخاری‌هایی که مجهز به سیستم کمبود اکسیژن هستند، جهت استفاده اهمیت بسیار زیادی دارند.
  2. برای بررسی کردن نشتی گاز می‌توانید در خانه با استفاده از آزمایش کف و صابون از سالم بودن اتصالات اطمینان حاصل کنید.
  3. همه شلنگ‌های گاز باید به صورت کاملاً استاندارد با بسته مناسب به شیرها و لوله‌ها متصل شده باشند. همه شیرهایی که مربوط به وسایل گازسوز هستند باید سر شیر داشته باشند تا اگر اتفاقی افتاد، فوراً بسته شوند.
  4. اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید به هیچ‌وجه بدون اینکه به همسایه‌ها اطلاع دهید شیر اصلی گاز همه واحدها را قطع نکنید؛ چرا که برخی از همسایه‌ها ممکن است وسایل گازسوزی داشته باشند که ترموکوپل نداشته باشد؛ در نتیجه با باز و بسته کردن شیر شعله وسیله موردنظر خاموش شده و گاز در هوا پخش می‌شود و ممکن است خطرآفرین باشد.
  5. در فصل زمستان از پوشاندن تمام درزها به منظور گرم‌تر شدن خانه خودداری کنید و اگر بعد از روشن کردن وسایل گرمایشی احساس کردید که سردرد دارید آن را جدی گرفته و همه وسایل گازسوز منزل را چک کنید و در صورت لزوم با آتش نشانی یا برای مشورت با دفاتر نظام مهندسی مناطق، تماس حاصل نمایید.
  6. هر چند وقت یک‌بار شلنگ وسایل گرمایشی منزل خود را بررسی کنید؛ زیرا ممکن است در طول زمان پوسیده شود و خاصیت خود را از دست بدهد. ضمناً به این موضوع دقت کنید که دریچه‌های کوچکی که زیر سقف ساختمان‌های شما قرار گرفته شده است، مربوط به دریچه تأمین هوا برای وسایل گازسوز است؛ پس هرگز آن را مسدود نکنید. (البته معمولاً روی این دریچه‌ها برچسب عدم مسدودی خورده شده است).
  7. فرهنگی که در بعضی از خانواده‌های ایرانی رایج شده است، این است که غذا را شب‌ها روی بخاری یا اجاق گاز گذاشته تا برای صبحانه آماده شود؛ به شما هشدار می‌دهیم که این کار به دلیل نشر گاز کربن‌دی‌اکسید بسیار خطرناک است.

محصولات مرتبط: شیر برقی  

راهکارهایی برای صرفه جویی در مصرف گاز

  • برای صرفه‌جویی در مصرف گاز ساده‌ترین راه پوشیدن لباس بیشتر و گرم در خانه است؛ یعنی مقداری از درجه حرارت دمای منزلتان را کم کنید و در عوض لباس گرم‌تری بپوشید. از این طریق می‌توانید مقدار قابل توجهی در مصرف گاز صرفه جویی کنید.
  • راهکار بعدی دوجداره کردن پنجره‌های ساختمان است. با انجام دادن این کار مقدار انرژی که از طریق پنجره به بیرون می‌رود، نصف می‌شود. البته اغلب ساختمان‌های امروزی از پنجره‌های دوجداره استفاده می‌کنند که علاوه بر اینکه عایق صوتی و آلودگی بوده، تا حد زیادی در مصرف گاز صرفه‌جویی می‌شود. گفتنی است که برخی از عایق‌های مخصوص پنجره که به شکل برچسب‌های شفافی ساخته شده‌اند، نیز می‌تواند خاصیت پنجره دوجداره را به وجود آورد.
  • نصب پرده، خصوصاً پرده‌هایی از جنس مخمل و ابریشم، به خوبی می‌توانند از اتلاف حرارت جلوگیری کنند.
  • به نحوه استفاده از اجاق گاز منزلتان دقت کنید. اجاق گاز یکی از اصلی‌ترین دلایل اتلاف انرژی در خانه‌هاست؛ زیرا در بعضی از موارد خانم‌های خانه‌دار به دلیل عدم آگاهی از نحوه استفاده از اجاق گاز سبب اتلاف مقدار زیادی از سوخت می‌شوند. باید دقت کنید که ظروف با اندازه‌های مختلف رابر روی شعله‌های متناسب با ظرف قرار دهید. یعنی ظرف بزرگ روی شعله بزرگ و ظرف کوچک روی شعله کوچک قرار گیرد یا اگر بر روی اجاق گاز در حال جوشاندن آب هستید، بعد از اینکه آب به جوش آمد شعله را کم کنید؛ چرا که زیاد بودن شعله گاز تاثیری در روند ادامه آشپزی و پخت‌وپز ندارد. ضمناً حواستان باشد که شعله‌های اجاق گاز همیشه باید آبی بسوزد و در غیر این صورت ممکن است مشکلی وجود داشته باشد که باید درصدد رفع آن برآید.

 

جلوگیری از اتلاف سوخت

بیشتربدانید: چگونه با موتورخانه هوشمند قبض گاز خود را به کم ترین میزان برسانید

به قسمت‌های زیر در منزل جهت جلوگیری از اتلاف سوخت توجه کنید:

  1. اتاق خواب: جهت صرفه جویی در مصرف سوخت به این موضوع دقت کنید که نباید آنقدر اتاقتان گرم شود که مجبور به باز کردن پنجره‌ها باشید؛ همچنین کانال‌های کولر را در فصل زمستان به خوبی بپوشانید و سعی کنید تخت خود را از پنجره دور کنید تا در اثر سرما مجبور به زیاد کردن رادیاتور نگردید. ضمناً به متراژ اتاق دقت کنید در اتاق‌های کوچک از بخاری کوچک و در اتاق‌های بزرگ از بخاری بزرگ استفاده کنید؛ زیرا در غیر این صورت انرژی زیادی را هدر می‌دهید.
  2. درها: در فصول سرد به بسته بودن کامل درهای خانه‌تان توجه کنید. در صورتی که یکی از اتاق‌های منزل شما بدون هیچ وسیله گرمایشی باشد، باید در آن همیشه بسته باشد تا سرمای داخل اتاق وارد فضای منزل نشود.
  3. حمام: شما می‌توانید برای صرفه جویی در مصرف گاز هنگام حمام کردن، در ابتدا مقداری آب را در وان حمام ریخته و بعد از اینکه خود را به طور کامل شستشو دادید از دوش برای آبکشی پایانی استفاده کنید.
  4. آبگرمکن: سعی کنید همیشه درجه آبگرمکن را روی عدد ۶۰ درجه سانتی‌گراد بگذارید؛ زیرا اگر آبگرمکن شما بیشتر از ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد باشد، سوخت زیادی را مصرف می‌کند. لازم به ذکر است آبگرمکن‌هایی که برچسب مصرف انرژیشان از درجه C پایین‌تر است، سوخت زیادی را اتلاف می‌کنند.
  5. رادیاتور: جهت جلوگیری از اتلاف انرژی لوله‌های آب گرم و همچنین رادیاتور مرکزی را عایق بندی کرده و به صورت مرتب به شوفاژخانه سر بزنید تا در صورت ترکیدگی یا شکاف در لوله‌ها درصدد رفع مسئله برآیید. ضمناً نیاز نیست که درجه رادیاتور مرکزی را خیلی بالا ببرید، می‌توانید آن را طبق درجه حرارت هوا تنظیم کنید.
  6. شومینه: حتی‌الامکان سعی کنید از شومینه در منزل استفاده نکنید؛ اما در صورتی که در خانه شومینه دارید و قصد استفاده از آن را دارید، در پای آن را کاملاً بپوشانید؛ این کار سبب مهار اثر دودکشی شومینه می‌شود.
  7. اتاق زیر شیروانی یا خرپشته: در طبقه آخر اغلب آپارتمان‌ها اتاق کوچکی به نام خرپشته وجود دارد که از طریق آن افراد به پشت بام دسترسی دارند. دقت کنید وجود هرگونه منفذ در این منطقه سبب تلف شدن انرژی می‌شود.

محصولات مرتبط: ریلیف ولو 

هشدار وزارت بهداشت در رابطه با خطر گازگرفتگی

نکات زیر را در رابطه با خطر گاز گرفتگی جدی بگیرید:

  • مونوکسیدکربن یک گاز بدون بو، بدون طعم و بدون رنگ است و شما در اثر تماس طولانی مدت با این گاز دچار سردرد و گیجی و در برخی موارد وزوز گوش و خواب آلودگی می‌شوید. هر زمان که با این علائم مواجه شدید، فوراً محل موردنظر را ترک کنید و با آتش نشانی تماس حاصل نمایید. همچنین فردی که دچار مسمومیت شده، حالت تهوع داشته و ضربان قلب او افزایش می‌یابد.
  • کودکان درتماس طولانی مدت با گاز مونوکسیدکربن دچار یک سری اختلالات رفتاری شده و ضریب هوشی آن‌ها کاهش می‌یابد. پس به این علائم کاملاً دقت کنید.
  • گاها دیده شده که برخی از رانندگان برای گرم کردن خودروی خود در فصل زمستان از گاز پیک‌نیکی استفاده کرده‌اند و دچار مسمومیت‌های خطرناک و کشنده با گاز مونوکسیدکربن شده‌اند.
  • در گاراژهایی که اتومبیل‌های روشن وجود دارند و درهای سالن بسته است، خطر ایجاد مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن وجود دارد.
  • زمانی که قصد دارید از بخاری نفتی و گازی استفاده کنید، حتماً از نحوه صحیح نصب آن و نیز کارکرد مناسب دودکش‌ها جهت جلوگیری از مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن، اطمینان حاصل نمایید.
  • صورتی که با فرد مسموم توسط گاز مواجه شدید، در اولین فرصت فرد را به هوای آزاد بیرون منتقل کرده و در صورتی که دچار قطعی تنفس شده بود، باید احیای قلبی عروقی گردد.

 

محدودیت نصب وسایل گازسوز

 

محدودیت نصب وسایل گازسوز

وسایل گازسوز گرمایشی اعم از آبگرمکن، پکیج و بخاری نباید در فضاهای داخلی ساختمان‌هایی که عمومی و خاص هستند، نصب شود. فقط در صورتی این امکان وجود دارد که هوایی که مورد نیاز آن‌ها است از طریق فضای خارج از ساختمان،تأمین شده باشد. این ممنوعیت برای موارد زیر نیز وجود دارد:

همه سالن‌ها و اتاق‌ها و دفاتر کار و کلاس‌های درس در تمام ساختمان‌های عمومی و خاص. همچنین همه فضاهای داخلی در خانه‌های سالمندان، مهد کودک‌ها و نیز فضاهایی که در آن‌ها تجمع افراد وجود دارد؛ مانند سینماها و مکان‌های مشابه؛ همچنین در آزمایشگاه‌ها، مهمانسراها و دانشگاه. ها و مدارس و انواع انبارهایی که محل نگهداری مواد مختلف، خصوصاً موادی که قابلیت اشتعال دارند: مانند کارگاه‌های نجاری و انبارهایی که دارو و مواد شیمیایی در آن‌ها نگه‌داری می‌شود. دقت داشته باشید که مجتمع‌های آپارتمانی که ۱۰ واحد یا بیشتر در آن‌ها وجود داشته باشد، جزو ساختمان‌های عمومی هستند.

محصولات مرتبط: فیلتر 

مسائل ایمنی در رابطه با دودکش

حتماً قبل از اینکه از دودکش‌ها استفاده کنید، از نحوه صحیح مکش آن‌ها اطمینان حاصل کنید. برای آزمایش کردن این موضوع می‌توانید یک تکه کاغذ را جلوی دودکش قرار داده و با آتش زدن آن تست مکش دودکش را انجام دهید. در صورتی که دودکش شعله آتش را به سمت خود کشاند پس درست کار می‌کند. حتی اگر در سال‌های قبل دودکش منزل خود را سرویس کرده باشید و اطمینان از نحوه صحیح عملکرد آن داشته باشید، اما باز هم بررسی هر ساله دودکش واجب است؛ چرا که ممکن است جسم خارجی درون آن قرار بگیرد و یا اینکه کلاهک دودکش بیفتد. پس سعی کنید قبل از نصب بخاری حتماً دودکش را بررسی نمایید و از وجود کلاهک آن اطمینان حاصل نمایید.

دقت داشته باشید که وسایل گازسوزی که دودکششان از دیوار یا شیشه بیرون رفته باشد، خطرناک هستند؛ زیرا در صورت وزش باد شدید، دودکش از کار میافتد و خطر گازگرفتگی را به وجود می‌آورد. ضمناً از لوله‌هایی که منعطف هستند و به شکل خرطومی‌اند، نباید به عنوان دودکش بهره گرفت؛ بلکه این‌ها فقط به عنوان رابط دودکش قابل استفاده هستند. زیرا به دلیل شکل فیزیکی این لوله‌ها امکان متصل شدن به وسیله گازسوز را ندارد و ممکن است با سوراخ‌های ریزی که در بدنه آن‌ها ایجاد می‌شود، گاز دی‌اکسیدکربن یا مونوکسیدکربن نشت کند و سلامت افراد را به خطر بیندازد.

 

سخن پایانی

در این مقاله به نکاتی که در زمستان برای خطوط گاز باید رعایت کرد، اشاره کردیم. توجه نداشتن به مسائل ایمنی مربوط به گاز خسارات مالی و جانی زیادی به همراه دارد. شیوه چگونگی استفاده از وسایل گرمازا را برایتان شرح دادیم و هم چنین راهکارهایی برای مصرف درست آن ارائه دادیم. به خطر گاز گرفتگی هم اشاره کردیم که مونو اکسید کربن یک گاز بدون بو، بدون طعم و بدون رنگ است و تماس طولانی مدت با آن باعث ایجاد سردرد و گیجی و در برخی موارد وزوز گوش و خواب آلودگی می‌شود. برای اطلاعات بیشتر و خرید محصولاتمان به سایت پیشرو صنعت آزما مراجعه کنید.